Τρίτη 18 Αυγούστου 2009


Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε στην Μάνη αλλά μεγάλωσε στο Περιστέρι.
Από τα μικρά του χρόνια είχε κλίση στο τραγούδι και παρακινημένος από τους φίλους του αλλά και έχοντας ο ίδιος μεγάλη πίστη στη φωνή του, πήγαινε σχεδόν καθημερινά στην εταιρία COLUMBIA που γίνονταν τότε ακροάσεις, ζητώντας να τον ακούσουν. Την εποχή εκείνη ο Γιάννης Πουλόπουλος δούλευε σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άγιο Ιερόθεο και στον Ατρόμητο. Κάποια μέρα του έκλεισαν τελικά μια ακρόαση. Την «επιτροπή ακροάσεων» αποτελούσαν μερικά από τα μεγαθήρια της ελληνικής μουσικής: ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου... Ο δεκαεννιάχρονος Γιάννης Πουλόπουλος, διάλεξε δύο δύσκολα τραγούδια να πει: το «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Παράπονο». Μόλις τελείωσε τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας: «Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή». Ο Μίκης Θεοδωράκης διακρίνοντας ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, πήρε αμέσως τον Γιάννη Πουλόπουλος «υπό την προστασία του». Του δίνει να πει τρία τραγούδια στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Γειτονιά των Αγγέλων», που εκείνη τη χρονιά (1963) ανεβαίνει στο ΡΕΞ από το θίασο Τζένης Καρέζη - Νίκου Κούρκουλου. Τα τραγούδια αυτά είναι το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Δόξα το Θεό» και «Το ψωμί είναι στο τραπέζι». Αυτά είναι και τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί σε δίσκο ο Πουλόπουλος, τραγούδια που αργότερα στην ίδια εταιρία θα δισκογραφήσει και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Η συνέχεια βρίσκει τον Γιάννη Πουλόπουλο να τραγουδάει σε μπουάτ, στην Πλάκα. Λίγο πριν πάει φαντάρος, ηχογραφεί 4-5 δίσκους 45 στροφών στην COLUMBIA, ενώ κλείνει συνεργασία με τη ΛΥΡΑ και τον Αλέκο Πατσιφά. Στην ΛΥΡΑ ξαναηχογραφεί τα τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και δώδεκα ακόμα του ίδιου συνθέτη όπως τα «Βράχο βράχο τον καημό μου», «Βρέχει στην φτωχογειτονιά μου», «Καημό» κ.α.
Το 1965 τραγουδάει τέσσερα τραγούδια του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Μάνου Λοϊζου, ενώ σχεδόν παράλληλα κάνει μεγάλη επιτυχία με το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», του επίσης καινούργιου για την εποχή Σταύρου Κουγιουμτζή. Το 1966 ο Γιάννης Πουλόπουλος μπαίνει για τα καλά στη δισκογραφία. Τα 45άρια δισκάκια του κυκλοφορούν το ένα μετά το άλλο και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κινηματογραφικές ταινίες. Στους «Στιγματισμένους», στον «Τετραπέρατο» και στο «Εκείνος κι εκείνος». Είναι όμως η εποχή του Νέου Κύματος. Ο Γιάννης Πουλόπουλος το ακολουθεί. Γράφει και συνθέτει δικά του τραγούδια και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Στην συνέχεια συνεργάζεται με τον Γιάννη Σπανό (συμμετέχει στην Α και Β Ανθολογία), με τον Δήμο Μούτση, τον Κυριάκο Σφέτσα και τον Νίκο Μαμαγκάκη.
Το 1967 έρχεται σ’ επαφή με το Μίμη Πλέσσα. Μια συνεργασία που άφησε εποχή στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Αφορμή η ταινία μιούζικαλ «Οι θαλασσιές οι χάντρες». Ακολούθησαν «Η Παριζιάνα» (1969) και «Γοργόνες και μάγκες» (1969). ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Το 1969 είναι μια σημαδιακή χρονιά. Ο δίσκος «Ο Δρόμος» των Μίμη Πλέσσα - Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδάει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια, γίνεται αμέσως χρυσός. Είναι ο πρώτος ελληνικός δίσκος που γίνεται χρυσός, δίσκος που στα χρόνια που θα ακολουθήσουν καταρρίπτει ρεκόρ πωλήσεων, ρεκόρ που μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει κανένας άλλος ελληνικός δίσκος. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο «Οι Ώρες» των Λίνου Κόκοτου - Άκου Δασκαλόπουλου.
Την περίοδο 1969 - 1971, ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά σε δέκα μεγάλους δίσκους (!!) 33 στροφών και σε αρκετούς μικρούς δίσκους 45 στροφών. Στους δίσκους αυτής της περιόδου υπάρχουν ‘κλασικές’ ερμηνείες σε τραγούδια που βασίζονται σε στίχους ποιημάτων του Λόρκα και του Νερούντα («Εμιλιάνο Ζαπάτα» ένας επαναστατικός δίσκος) του Γιάννη Γλέζου, στην «Ερωφίλη» του Νίκου Μαμαγκάκη, στη «Γύφτισσα μέρα» του Γιώργου Κοντογιώργου και στη «Μαρία» του Νίκου Σέμση ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί δίσκο με τον επιστήθιο φίλο του Γιώργο Ζαμπέτα, το «Μουσικόραμα».
Το 1974 τραγουδάει σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Μίμη Πλέσσα στο «Θάλασσα Πικροθάλασσα» και το 1975 ερμηνεύει τα «12 Ρεμπέτικα», ένα είδος τραγουδιού που αποδεικνύει πια, πως ο Γιάννης Πουλόπουλος είναι ένας τραγουδιστής μοναδικός, που άνετα μπορεί να κινηθεί σε όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού. Αυτός ήταν και ο τελευταίος δίσκος του στη ΛΥΡΑ. Ακολουθούν συνεχείς χρυσοί δίσκοι με ελαφρολαϊκά και με διασκευασμένες ξένες επιτυχίες, όπως το «Αγάπα με».
Στην εταιρία ΜΙΝΟΣ μένει ως το 1989, έχοντας έντεκα χρυσούς δίσκους στο ενεργητικό του εκεί. Την εποχή εκείνη, ο χρυσός ήταν 60.000 δίσκοι και ο πλατινένιος 100.000 δίσκοι. Μάλιστα, οι τρεις τελευταίοι δίσκοι έγιναν πλατινένιοι μετά την αποχώρησή του από τη ΜΙΝΟΣ. Όλα αυτά τα χρόνια, η ΛΥΡΑ δεν έπαψε να επανεκδίδει τραγούδια που είχε πει, κυρίως τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκους 45 στροφών.
Στο διάστημα 1977 - 1989 συνεργάζεται και πάλι με το Μίμη Πλέσσα, το Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Κριμιζάκη, ενώ το 1984 σε ένα δίσκο που έγινε χρυσός, τραγούδησε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τραγούδια του Νέου Κύματος σε δεύτερη εκτέλεση (στο πιάνο και στην επιμέλεια παραγωγής ο Γιάννης Σπανός). Ακολουθούν δύο δίσκοι και ένας τρίτος, με μια συμμετοχή, στην POLYGRAM μεταξύ 1990 - 1992. Για ένα διάστημα πέντε χρόνων μένει οικειοθελώς εκτός δισκογραφίας (φυσικά συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε μεγάλα κέντρα).
Το 1997 ο Γιάννης Πουλόπουλος αρχίζει μια καινούργια συνεργασία με τη ΛΥΡΑ, με το δίσκο «Του τραγουδιού το βλέμμα» σε μουσική Αντώνη Στεφανίδη, ενώ το 1998 κυκλοφορεί ο δίσκος «Ζωντανή επαφή», ζωντανή ηχογράφηση από την Πύλη Αξιού. Το 1999 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του τίτλο «Στα όνειρά μου περπατώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου